Costimulus https://costimulus.be Stimuleert uw commerciële groei Thu, 17 Sep 2020 11:03:55 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.6 https://costimulus.be/wp-content/uploads/2019/01/favicon-150x150.png Costimulus https://costimulus.be 32 32 Wat is een marketingfunnel? En waarom heb ik dat nodig? https://costimulus.be/tips/blog/marketingfunnel/ Wed, 20 Nov 2019 16:57:08 +0000 https://costimulus.be/?p=1768 Ik vergelijk het veroveren van een nieuwe klant vaak met het veroveren van je grote liefde. Je bent daar wellicht ook niet bij de eerste ontmoeting op af gestapt en hebt hem of haar niet meteen ten huwelijk gevraagd?

Het bericht Wat is een marketingfunnel? En waarom heb ik dat nodig? verscheen eerst op Costimulus.

]]>

Ik vergelijk het werven van een nieuwe klant vaak met het veroveren van je grote liefde. Je bent daar wellicht ook niet bij de eerste ontmoeting op af gestapt en hebt hem of haar niet meteen ten huwelijk gevraagd? Maar bij het promoten van je dienst of product stuur je wel de eerste de beste bezoeker de call-to-action: “koop nu”. Liefst nog met een uitroepteken. Dat heeft op die potentiële koper die voor het eerst van jou hoort de zelfde uitwerking als dat in real life zou zijn. Die neemt de benen en rent zo ver mogelijk weg van je!

Net als in ons echte leven ga je dus iets diplomatischer te werk moeten gaan. Je stelt je eerst netjes voor, je gaat showen waar je goed in bent, je gaat misschien eens een etentje trakteren en als je voelt dat je grote vlam jouw gevoelens beantwoordt, dan – ja pas dan- ga je een relatie beginnen… Wel, net zo omzichtig moet je te werk gaan bij de verovering van nieuwe klanten. Je zal hem ook door de verschillende fases van know-like-trust moeten trekken. En daarom heb je een marketingfunnel nodig.

Een marketingfunnel kan je je voorstellen als een trechter waar je potentiële klant doorheen beweegt. In deze funnel warm je hem als het ware op om van koud contact uiteindelijk een een betalende klant te worden.

Beeld je even een trechter in: die gaat van breed naar smal. In dit eerste deel zitten dus de meeste mensen. Dit zijn potentiële klanten, van wie de aandacht is getrokken door het delen van gratis boodschappen die hem aanspreken, die hem geven wat hij zoekt.  Denk hierbij aan blogs, tips, informatie. Op social media delen we deze “inhoud” of “content” in op basis van hun aard:

 • informatief
 • entertainend
 • interactief
 • inspirerend

Een stapje verder in de funnel wordt een bezoeker een lead (een potentiële klant). De klant geeft je bv. zijn e-mailadres in ruil voor je gratis e-book. Dit is een lead. De drempel is laag voor de bezoekers , zeker als je kijkt naar wat ze ervoor terug krijgen. Ze zijn al bekend met je bedrijf en vinden de content die je gratis deelt van dusdanige waarde dat ze meer van je willen. We noemen deze waardevolle content die je geeft in ruil voor contactgegevens ook wel “lead magnet”. Voorbeelden zijn gratis whitepapers, videos, webinars, enz.

Weer een stap verder wordt je lead een gekwalificeerde lead. Dit is iemand die jouw aanbod inmiddels kent en die wat je hem tot nog toe gaf, apprecieert. Als jij nu ook nog weet aan te tonen dat jij zeker de oplossing hebt om zijn “probleem” op te lossen, of dat jij datgene hebt wat hem blij gaat maken, dan kan je zijn vertrouwen winnen en hem door de “consideratiefase” trekken om er een betalende klant van te maken. Je kan dit bv doen door een “try offer” aan te bieden. Een “try offer” is een laag geprijsd product of een kennismakingsgesprek. Iets wat nog steeds laagdrempelig is en je qualified lead laat proeven van wat jij te bieden hebt.

Helemaal onderin de trechter, waar deze het smalst is, bevinden zich je kopende klanten. Deze hebben de hele funnel doorlopen en zijn zo enthousiast over je “gratis” producten, dat ze bereid zijn om je eindproduct van je te kopen.

Onthoud dit: 2% koopt na het eerste contact, 3% na het tweede contact, 5% na het derde contact, 10% na het vierde contact en 80% na het vijfde tot twaalfde contact! Het is dus wel degelijk enorm belangrijk om je (potentiële) klant herhaaldelijk waardevolle informatie toe te sturen.

En het stopt niet bij de aankoop van je klant. Het marketing -en after sales werk gaat door. Maar de fidelisatie piramide bespreken we in één van onze volgende blogs.

Stay tuned!

Interessant artikel? Deel het dan!

Het bericht Wat is een marketingfunnel? En waarom heb ik dat nodig? verscheen eerst op Costimulus.

]]>
Denk in doelgroepen https://costimulus.be/tips/vlog/denk-in-doelgroepen/ Wed, 20 Nov 2019 16:20:51 +0000 https://costimulus.be/?p=1701 "De klant” bestaat niet. Alles proberen verkopen aan iedereen zou wel eens kunnen uitdraaien op niets verkopen aan niemand. Bekijk in onze vlog hoe je leert denken in doelgroepen.

Het bericht Denk in doelgroepen verscheen eerst op Costimulus.

]]>

“De klant” bestaat niet. Alles proberen verkopen aan iedereen zou wel eens kunnen uitdraaien op niets verkopen aan niemand. Leer denken in doelgroepen.

Interessant artikel? Deel het dan!

Het bericht Denk in doelgroepen verscheen eerst op Costimulus.

]]>
Stel doelstellingen https://costimulus.be/tips/vlog/doelstellingen-van-uw-commercieel-beleid/ Fri, 01 Mar 2019 12:49:37 +0000 https://costimulus.be/?p=928 Zonder concrete doelstellingen is je commercieel beleid als een kip zonder kop. Plik plok acties zullen weinig of geen effect hebben. In deze vlog vertellen we je hoe je te werk kan gaan om jaarlijkse doelen te stellen.

Het bericht Stel doelstellingen verscheen eerst op Costimulus.

]]>

Zonder concrete doelstellingen is uw commercieel beleid als een kip zonder kop, uw plik plok acties leiden tot weinig of niets. Hoe kom je tot concrete doelstellingen waarop je je commerciële acties kan gaan afstemmen?

Interessant artikel? Deel het dan!

Het bericht Stel doelstellingen verscheen eerst op Costimulus.

]]>
ADVERTORIAL https://costimulus.be/kennisbank/advertorial/ Fri, 11 Jan 2019 19:04:21 +0000 https://costimulus.be/?p=301 Het bericht ADVERTORIAL verscheen eerst op Costimulus.

]]>

Een advertorial is een advertentie die eruitziet als een redactioneel stuk. Advertorials worden gebruikt in papieren kranten, maar ook op de websites van die kranten en zelfs op blogs. Boven een advertorial moet duidelijk ‘advertorial’ staan. Zo is het voor lezers duidelijk dat ze te maken hebben met content die van een bedrijf afkomstig is, en niet van de redactie.

Lees in dit kader ook het artikel over “native advertising“.

Het bericht ADVERTORIAL verscheen eerst op Costimulus.

]]>
AFFILIATE MARKETING https://costimulus.be/kennisbank/affiliate-marketing/ Wed, 15 Jul 2020 13:14:59 +0000 https://costimulus.be/?p=2771 Het bericht AFFILIATE MARKETING verscheen eerst op Costimulus.

]]>

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij de webwinkel aan de affiliate (de partner) betaalt voor elke bezoeker, lead of sale die gegenereerd wordt via zijn/haar website(s), nieuwsbrieven of zoekmachinecampagne. Affiliates zijn in dit geval mensen of bedrijven die producten op commissiebasis promoten. Affiliate marketing gaat meestal uit van een no cure, no pay principe. De affiliate wordt dus pas beloond bij een daadwerkelijke aankoop van de doorgestuurde lead. Een resultaatafhankelijke beloning met ander woorden.

Simpel gezegd betekent dit het verkopen van producten of diensten via de online ‘winkel’ van een ander. Deze websites krijgen dan bij een vooraf gedefinieerde actie een commissie.

Het doel

Het doel voor de adverteerder is altijd het tot stand brengen van een direct resultaat. De meest voorkomende conversiedoelen zijn:

 • Sales: verkopen en boekingen.
 • Leads: zoals een informatieaanvraag, offerteaanvraag, inschrijven op een nieuwsbrief.
 • Traffic: (meer) bezoeken op een website.

 

Het bericht AFFILIATE MARKETING verscheen eerst op Costimulus.

]]>
AIDA-MODEL https://costimulus.be/kennisbank/aida-model/ Sun, 08 Mar 2020 17:52:29 +0000 https://costimulus.be/?p=2298 Het bericht AIDA-MODEL verscheen eerst op Costimulus.

]]>

Dit is een marketingmodel met vier fases, waarin je je doelgroep aanspoort tot actie. Het gaat om de volgende stappen: Attention, Interest, Desire en Action. Het is een ideaal model om te gebruiken voor het strategische beleid van jouw bedrijf. In de eerste stap van het model wordt er aandacht getrokken middels een bepaalde boodschap aan jouw doelgroep. In de tweede fase moet je de interesse van jouw doelgroep wekken, en bij ‘desire’ doe je er alles aan om je doelgroep te laten verlangen naar jouw product of dienst. Tot slot zorg je er in de laatste fase voordat je doelgroep daadwerkelijk een actie uitvoert.

 

Het bericht AIDA-MODEL verscheen eerst op Costimulus.

]]>
BACKLINK https://costimulus.be/kennisbank/backlink/ Sun, 08 Mar 2020 17:46:06 +0000 https://costimulus.be/?p=2292 Het bericht BACKLINK verscheen eerst op Costimulus.

]]>

Een backlink is een link op een andere website die verwijst naar jouw pagina. Ze kunnen van andere websites komen, maar bijvoorbeeld ook van blog- of nieuwsartikelen. Hoe meer (natuurlijke!) backlinks je krijgt, hoe sneller en beter je wordt gevonden door bezoekers en zoekmachines. Een backlink is meer waard als hij komt van een pagina die voor jouw dienst/product erg relevant is. Als een backlink van een website komt die absoluut niets te maken heeft met het jouwe, zal deze minder waardevol voor je zijn.

Denk voor backlinks bv aan je vakvereniging of netwerkclub als die haar leden vermeldt. Dat zijn doorgaans websites met veel bezoekers waardoor ze vaak hoger ranken in Google dan jouw website. Als je daar je gegevens mee laat opnemen met een link naar je website kan dat voor jou een waardevolle backlink zijn. Vooral websites van vakverenigingen die veel informatie verschaffen over het vakgebied zijn interessant, omdat ze 1) wellicht veel bezoekers aantrekken en dus goed zullen scoren in Google en 2) omdat de informatie over jouw vakgebied ook bijzonder relevant is voor jouw website inhoud.

Een voorbeeld van een backlink naar deze website vind je o.a. op de pagina “organisatoren” van Antwerp Netwerkmeetings. Deze website is ook relevant voor Costimulus aangezien ik ook netwerkopleidingen en lezingen over netwerken geef. De link onder het woord “netwerkopleidingen” in de vorige zin is dan weer een interne link die ervoor dient om de bezoeker meer te laten ontdekken op je website. 

   

  Het bericht BACKLINK verscheen eerst op Costimulus.

  ]]>
  CALL-TO-ACTION (CTA) https://costimulus.be/kennisbank/call-to-action/ Thu, 09 Jul 2020 16:31:09 +0000 https://costimulus.be/?p=2476 Het bericht CALL-TO-ACTION (CTA) verscheen eerst op Costimulus.

  ]]>

  De call-to-action is de oproep aan een websitebezoeker of lezer van een commerciële boodschap om tot actie over te gaan. Bijvoorbeeld om een product aan te schaffen, een brochure op te vragen of vrijblijvend een afspraak te maken. Een goede call-to-action is bepalend voor het succes van een website of reclame-uiting.

  We kunnen er niet vanuit gaan dat de potentiële klant zelf op het idee komt om tot handelen over te gaan, al moet je je call-to-action natuurlijk ook weer niet overdrijven. Een goede opbouw, bijvoorbeeld aan de hand van het AIDA-model, is aan te raden.

    

   Het bericht CALL-TO-ACTION (CTA) verscheen eerst op Costimulus.

   ]]>
   CELEBRITY-BAIT https://costimulus.be/kennisbank/aida-model-2/ Sun, 12 Jul 2020 13:42:57 +0000 https://costimulus.be/?p=2726 Het bericht CELEBRITY-BAIT verscheen eerst op Costimulus.

   ]]>

   Wat is celeb-bait of celebrity-bait? Je hebt ze ongetwijfeld al gezien de misleidende advertenties op Facebook die BV’s opvoeren. De oplichters achter deze advertenties proberen op geavanceerde manieren gebruikers geld afhandig te maken. In België waren de bekendste gevallen die met Philippe Geubels en Bart De Wever met als kop van de advertentie: “Belgen verdienen al miljoenen euro’s vanuit huis door gebruik te maken van deze maas in de wet om rijk te worden. Maar is het legaal?”
   Meer details over de celebrity-bait met Philippe Geubels vind je hier op de site van vrt nieuws

   Een duidelijk geval van clickbait dus, maar die nog veel krachtiger wordt doordat men er de gezichten van bekende personen voor gebruikt. Deze nepadvertenties worden ook “scam” genoemd.

   Niet nieuw

   Dit probleem is niet nieuw: misleidende advertenties teisteren de online advertentiewereld al jaren en deze strijd zal niet heel snel gestreden zijn. Het is een kat-en-muisspel. Hoe beter men erin slaagt deze criminelen te stoppen, hoe meer zij zoeken naar nieuwe manieren om door te gaan met hun oplichtingspraktijken. Het is een internationale miljardenbusiness die bijna onmogelijk op te rollen valt. Ook zijn ze net zo snel weer verdwenen als ze opduiken. Het is klassieke oplichting, maar dan online: eeuwenoude trucjes in een nieuw technologisch kleedje.

   De oplichters huren marketingbedrijven in om mensen naar hun sites te lokken. Deze bedrijven werken met tussenpersonen, affiliates genoemd, die de advertenties met bekende personen maken en verspreiden. Zij ontvangen geld voor elke nieuwe ‘vangst’.

   Let dus op met websites die beloven je snel rijk te maken, zeker als je ze zelf niet kunt contacteren, ze geen fysiek adres hebben en ze je snel en dwingend aanmanen geld te storten. Ben je toch slachtoffer geworden van dit soort fraude, dan vraagt men daarvan aangifte te doen via “Te mooi om waar te zijn“.

    

   Het bericht CELEBRITY-BAIT verscheen eerst op Costimulus.

   ]]>
   CLICKBAIT https://costimulus.be/kennisbank/clickbait/ Sun, 12 Jul 2020 13:19:04 +0000 https://costimulus.be/?p=2713 Het bericht CLICKBAIT verscheen eerst op Costimulus.

   ]]>

   Een clickbait (letterlijk: klik-aas) is een verleidelijke titel in een artikel, social media post of in een video met als doel de nieuwsgierigheid van de bezoekers op te wekken, zodat zij meer geneigd zijn om uiteindelijk op deze link te klikken.

   Hoe ziet een typische clickbait eruit?

   Het is heel eenvoudig te herkennen aan de overdreven dramatisering van een titel. De afbeelding is dikwijls heel erg opvallend, met felle kleuren, of overdreven uitdrukkingen. 
   Een normale link kan bijvoorbeeld zijn: “10 tips om je SEO te verbeteren”.
   Een typisch voorbeeld van clickbait kan hier zijn: “Google wil niet dat je deze 10 tips kent om je SEO perfect te maken!”

   Vaak zorgen zulke titels ervoor dat bezoekers tóch nieuwsgierig worden en het nieuwsbericht uiteindelijk lezen. De misleidende titel is echter vaak niet relevant met de bijbehorende content.

   Clickbait op Facebook

   In 2014 kondigde Facebook aan stappen te ondernemen om de verspreiding van clickbait op de site te verminderen, door artikelen te promoten op basis van waardering in tegenstelling tot het aantal hits.

   Onder clickbait headlines verstaat Facebook ‘headlines die informatie achter houden en overdrijven’. Nu gaat Facebook verder en beoordelen ze Facebookberichten niet alleen meer op pagina niveau, maar ook op bericht niveau. Er zijn drie updates die er voor moeten zorgen dat er minder van dit soort lokaasartikelen op je Feed terecht komen en meer verhalen die je daadwerkelijk wil lezen.

   Het beleid van Facebook inzake clickbait staat helder in dit artikel in het Facebook “Helpcentrum voor bedrijven”

    

   Het bericht CLICKBAIT verscheen eerst op Costimulus.

   ]]>